(Creeping / Head wave Inspection Method(CHIME

یکی از روش­های UT با دامنه امواج متوسط و سرعت بالا می­باشد که برای بازرسی مخازن، پایپینگ و پلیت­ها بکار گرفته می­شود. کاربرد اصلی این روش بررسی خوردگی لوله­ها تحت ساپورت­ها و همچنین تجهیزاتی که در دسترس مستقیم نباشند، می­باشد (برای مثال خوردگی لوله­های تحت صفحات نازل­). با این روش می­توان خوردگی بوجود آمده در داخل و خارجی سطوح لوله­ها را ارزیابی کرد ولی داخل و یا خارج بودن آن قابل تشخیص نیست.

قابلیت­ها

روش CHMIE بوسیله دو پروب، امکان بازرسی کل متریال را فراهم می­کند (یک فرستنده و دیگری گیرنده). کفشک­های پروب CHMIE برای دریافت امواج بصورت زاویه­دار بوده که در سه حالت زیر می­باشند:

  1.  امواج خزشی – امواج فشاری اسکن کننده سطح

۲٫   توده امواج – امواج با دامنه کوتاه

۳٫   امواج بالاسری (یا امواج CHMIE) – امواج زاویه داری که در زاویه بحرانی °۳۳ تولید می­شوند. موج خزشی زمانی که موج بالایی با سطح دورتر برخورد می­کند، ایجاد می­گردد. این شرایط در سطوح داخلی و خارجی تکرار می­گردد. موج­های خزشی ایجاد شده در سطح بوسیله دریافت کننده شناسایی می­شود. رابطه مستقیمی بین زمان ایجاد پیک­ها و ضخامت قطعه وجود دارد.

سیستم پیچیده انواع موج­ها، الگوی پیچیده­ای از سیگنال­ها را پدید می­آورد:

من یک بلاک متن هستم، روی دکمه ویرایش کلیک کنید تا این متن را تغییر دهید. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

وجود تغییر در دامنه و زمان دریافت سیگنال بیانگر وجود عیب در متریال دارد. سیگنال­های A-Scan تحلیل شده و براساس دامنه سیگنال بصورت تصویر در می­آید (مشابه اطلاعات TOFD).

اگرچه این روش براساس ایجاد تصویر خروجی می­دهد ولی توانایی ایجاد ارزیابی عیوب بصورت نیمه کمی را دارد. سیگنال­ها را می­توان بصورت زیر دسته­بندی کرد:

  • کاهش ضخامت تا کمتر از ۱۰%
  • کاهش ضخامت ۴۰%-۱۰%
  • کاهش ضخامت تا بیش از ۴۰%

تغییر در سیگنال عبوری نیز بیانگر وجود عیب است. در صورتیکه تمامی سیگنال از بین برود یعنی عیب بزرگی وجود داشته و به راحتی قابل بررسی می­باشد. میزان کاهش سیگنال متناسب با سطح و عمق (یعنی حجم) عیب می­باشد، یعنی کاهش کمتر سیگنال متناسب با عیب کوچکتر و حجم بزرگتر عیب متناسب با کاهش بیشتر سیگنال می­باشد.

وجود دو پروب می­تواند برای تجهیزات حلقوی شکل (دور لوله) و یا خطوط مستقیم (در طول لوله) به کار آید. برای حالت حلقوی نسبت OD/ID≤۱٫۱۹ می باشد.

 

محدودیت­ها

  • برای بازرسی دور تا دور لوله، قطر آن باید بزرگتر از ۷۵mm و نسبت OD/ID≤۱۹ باشد. برای نسبت­های بزرگتر نیز این روش کارایی دارد ولی نتایج بدست آمده قابل اطمینان نمی­باشند. برای امواج طولی، محدودیتی براساس قطر وجود ندارد.
  • در شرایط ایجاد امواج محوری، فاصله بین پروب فرستنده و گیرنده باید کمتر از ۱m باشد. برای امواج حلقوی این فاصله باید کمتر از حدود ۷۰۰mm باشد.
  • مناسب برای ضخامت­های ۳-۵۰mm
  • نتایج نیمه کمی دارد.
  • تنها مناسب برای متریال با دو دیواره موازی و یا نیمه موازی است.
  • برای ارزیابی عیوب کوچکتر و با توجه به میزان حساسیت موج التراسونیک نیاز به پروب CHIME با کریستال بزرگتر (معمولاً ≥۱۵mm) می­باشد.
  • کاهش دامنه سیگنال خروجی CHMIE می­تواند ناشی از عوامل زیر باشد:
  1. فاصله بین لوله و ساپورت که منجر به خنثی کردن امواج خزشی می­گردد
  2. وجود پوشش
  3. عدم وجود زبری سطح مناسب در محل بازرسی و یا محل دریافت سیگنال
  4. کاهش و یا عدم اثر بخشی کوپلینگ پروب

مکانیزم­های فوق که منجر به کاهش سیگنال دریافتی می­گردند، ممکن است توانایی این روش را بخاطر تشخیص اشتباهی عیوب کاهش دهند (بصورت کاهش ضخامت نتایج ظاهر می­گردند). تجربه نشان داده است که توده امواج نسبت به سیگنال منفرد CHIME به موارد فوق حساسیت کمتری دارد.

 

الزامات این روش و پارامترهای تاثیرگذار

  • قابلیت دسترسی به اتصال پروب­ها به تجهیز مورد بازرسی.
  • تمیز کاری کافی بر روی لوله (حدود ۱۰۰mm تا اطراف پروب)
  • سطوح باید از نظر بازرسی همچون شرایط آزمون UT آماده باشند.
  • برخی گزارش­ها از تحلیل بازرسی سطوح داخلی متریال، بیانگر کاهش کیفیت اطلاعات حاصل می­باشد. در این شرایط می­توان از روش pulse-echo (p-e) استفاده کرد ولی این روش قابلیت تشخیص عیوب خوردگی را ندارد.
0